Salam semua…..
Masih dalam mood membuat biskut raya. Nak balas dendam tahun lepas tak dapat buat gara-gara balik rumah 3 hari sebelum raya.
Kalau tengok biskut raya moden yang dijual nampak cantik dengan pelbagai bentuk, warna dan hiasan di atasnya tapi sebenarnya menggunakan adunan yang sama. Hasilnya, walaupun nampak lain tapi rasanya tetap sama.
Tapi kalau biskut raya yang guna bahan dan kaedah berlainan rasanya pasti tak sama. Diibaratkan kalau biskut tat nanas terasa jem nanasnya, biskut almond
Secara asasnya terdapat 3 kaedah membuat biskut dan kek iaitu kaedah gaul dan ramas, kaedah putar dan kaedah enjut.
(1) Kaedah gaul dan ramas adunannya lebih pejal sebab kurang menggunakan air. Contohnya tat nanas, biskut semperit, biskut makmur dll.
(2) Kaedah putar biskutnya lebih rangup. Contohnya: biskut cornflakes rangup dll. Manakala kek yang menggunakan kaedah ini lebih lemak dan lembap seperti kek pelangi.
(3) Kaedah enjut. Contoh yang paling mudah kuih bahulu. Telur dan gula dipukul sehingga kembang dan gebu. Maka terhasillah rongga udara.
* Saja recall apa yang Seri dah belajar dulu. Tapi sebenarnya tak tahu semua ni pun biskut tetap menjadi kalau betul resepi dan proses membuatnya.
Kali ini Seri nak tunjukkan biskut yang menggunakan kaedah putar. Betapa rapuhnya biskut ni. Masuk dalam mulut terus cair. Nak pegang pun cepat hancur. Tak boleh ganas-ganas masa nak susun biskut letak dalam tuperware.
p/s: Rupanya dah macam maskot ‘mari membaca’
6 comments:
wah..
kuih love love tu sgt comel ye.
mintak setelap!
wohhh... sedapnye biskut raye.. nyum2~
haha..mnarik2.kat umah aku,kalu wat skarng mmg tnggal serdak la raya nnt.rmai sgt askar yg rakus..
FaizalSulaiman->
ambillah sendiri. tak luak pun
JAY->
bulan puasa semua nampak sedap kan,kan
ajim->
askar tu termasuk ko kan ajim
nak tempah...~!!!!
hehehe
sorry, kami tak terima tempahan
Post a Comment