Pages

Thursday, October 28, 2010

PILIHAN HATI

Salam semua.....


Hari ini masih setia. Mana tahu esok lusa Seri akan berpaling tadah.


Bab-bab duit ni Seri cukup concern. Bukan senang nak cari duit. Disebabkan duit juga mak dan ayah selalu gaduh.


gambar hiasan



Sebulan RM 71.05

Setahun RM 858.00


Itu harga yang perlu Seri bayar sekarang bagi menikmati perkhidmatan internet. Gaji sehari bekerja dan ada lebih buat tambang bas pergi-balik sekolah untuk 3 hari. Orang lain tak tahulah tapi bagi Seri angka tu sudah cukup besar. Jika masih bergelar pelajar rasanya Seri tak terlalu kedekut kerana internet memang satu keperluan. Tapi kini Seri mula menimbang-nimbang tak nak guna broadband.


Secara kasarnya sehari Seri layari internet 4 jam. Sabtu – Ahad 6 jam. Rasa macam tak berbaloi. Lagi pun, kat sekolah dah ada WIFI. Tak pernah dengar pula cikgu merungut-rungut fasal WIFI yang lembap atau bermasalah.


Dulunya,

4 tahun di UTM, 3 tahun setengah ada perkhidmatan internet dalam bilik percuma. Bukannya wireless tapi LAN (cable). Bila balik rumah Seri pergi CC (siber cafe). Kat sekitar bangunan Majlis Daerah Tampin pun ada WIFI percuma.



gambar hiasan



Bukannya kedekut sehinggakan semua nak yang percuma. Tapi mula fikirkan bila broadband tak digunakan sepenuhnya.

13 comments:

FaizalSulaiman said...

kalau boleh guna di sekolah guna je kmudahan yg ada, seri.tp kalau gila kentang internet macam faizal ni, kena la pakai bodband.

diba said...

ala..broadbnd pn lembb la seri..diba ade gk,,tpi pkai wifi gk puas hti

Seri said...

FaizalSulaiman->
tapi bila cuti sekolah mula tercari-cari. haha

diba->
setakat ni b.band tak buat hal. Seri tak pernah cuba lagi wifi yang kat sekolah

kudabesi said...

mahal tu 71 punye pakej..

DiNa-DiaNa said...

memang rase tak berbaloi bayar tapi tak gune...

tapi lagi-lagi tak berbaloi r..kalo bayar tapi TAK BOLEH GUNE...

dina tengah hangin je ngan celcom punya beruk ne..

sokmo putus-putusnye...geeeeeRRRRR

She is f.A.z.A said...

i guna celcom berokband u..
coz kat ofis i x bleh access semua and fb pon di block during working hours..

so i have to use the berokband :)

E.d.Y said...

kalau untuk kat rumah je, batter pasang yg wifi, jgn pakai usb..sebab semua org leh guna..lepas tu mintak la duit sikit dari semua org...nnt bayarnya sikit je..hehe

Seri said...

kudabesi->
pakej RM68 kena bayar RM71.05

DiNa-DiaNa->
rugi tu. bayar tapi tak leh guna

She is F.A.z.A->
kes macam faza memang kena guna broadband juga

E.d.Y->
kat rumah ni Seri sorang je guna. tak kan nak minta adik yang form 1 bayarkan

Azuan said...

sbb3 ni la ak tak pkai bb sampai skang...kat uni ada wifi..kat kg ada cc..huhuu..mungkin 6t pkai la kot..

Seri said...

kalau tak ada broadband tak boleh online waktu malam

Coco said...

line bb celcom dh mula bt hal, so mcm bbaloi klau nk tinggalkn. hehe.

fndrocka said...

Itulah..bila dah bayar bil..rasa tak berbaloi lak kalau tak fully utilize duit kita..baik kita onlineeee sampai pengsan.hehe

Seri said...

Coco->
buat apa membazir kan

fndrocka->
jangan laptop pengsan sekali sudah

 
Copyright 2011 Catatan Seri. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates WP by Wpthemescreator