Asal cantik sudah. Sedap atau tidak lain cerita. Kalau dulu popular dengan kek fondant yang krim keras itu, sekarang kek cawan pula semakin mendapat tempat dalam borang tempahan kek. Tapi kek dengan hiasan ising biasa tidak pernah dilupakan. Selain cuci mata tengok baju-baju dan kasut di pusat membeli-belah seronok juga kalau sekali-sekali tengok kek pula. Comel betul tengok kek-kek yang telah dihias cantik. Bukan nak makan sangat pun, sebab itu Seri kata rasanya tak berapa penting.
kek chiffon (kek span)
Bila dah tengok kek yang comel mesti tangan ni gatal-gatal nak
Malangnya, kek cawan batat.
kek cawan yang tak jadi
Memang tak ada mood nak buat decoration. Tak guna pun hias cantik-cantik kalau isi dalamnya tak seindah luarannya.
Puncanya: Seri guna tepung kek. Sepatutnya guna tepung gandum. Dalam buku ni tak dinyatakan guna tepung apa. Secara logiknya nak buat kek mesti guna tepung kek. Tepung gandum untuk buat cekodok. TETAPI Seri kurang memberi penumpuan yang buat apa guna tepung kek kalau dah letak soda bikarbonat.
Buat kali kedua baru jadi. Ikut resepi dalam rancangan APA-APA AJE.
Untuk mengetahui fungsi pelbagai jenis tepung click di sini
p/s: Ayah dah jeling-jeling. Agaknya ayah sedang bermonolog dalam hati. Long, bila pula kau nak buat kuih tradisional ni. Asyik buat kek je.
2 comments:
sedapnyer.... kek ni!!!!
tu la, kalau dekat boleh bagi untuk rasa (bukan untuk kenyang, hehe)
Post a Comment