Pages

Friday, December 18, 2009

BICARA SOAL KERETA

Salam semua.....

gambar hiasan

Secara jujurnya Seri memang tak tahu fasal kereta ni apatah lagi nak operate komponen yang ada pada sebuah kereta dan kenderaan lain. Namun Seri rasa beruntung kerana berpeluang mempelajari serba sedikit mengenai bidang automotif ini secara formal di dalam kelas dan di bengkel. Sesuatu perkara yang seronok dan mengujakan. Harap-harap Seri dapat score dalam subjek ini (teknologi automotif). Bidang automotif juga tidak terhad kepada kereta. Ilmu dan pengetahuan yang diperoleh boleh dimanfaatkan. Walaupun tidak mampu nak repair atau servis kereta/ motor sendiri (belum ada lagi) tapi sekurang-kurangnya tak mudah tertipu bila pergi bengkel. Entri kali ini sebagai recall apa yang telah Seri pelajari minggu ini.

Bahagian utama kereta:

1. BODY



2. CHASSIS

Terdiri daripada (frame, suspension, steering, wheels)


chassis


Orang Eropah pada masa dahulu membuat body dan chassis secara berasingan. Namun Orang Jepun telah mengubahsuai teknologi dari Eropah dengan menyatukan pembuatan body dan chassis yang dipanggil unitized body. Dengan perubahan ini kos produk dapat dikurangkan dan kereta dapat dijual pada harga dengan lebih rendah.

unitized body


Ciri-ciri kereta (body + chassis)

Ciri-ciri kereta (unitized body)

Menjadikan kereta lebih selamat

Kurang selamat (kemalangan renyuk terus)

Body boleh ditukar jika berlaku kerosakkan/ kemalangan

Body tak boleh tukar

Berat

Lebih ringan

Penggunaan bahan api yang lebih (petrol/ diesel)

Menjimatkan penggunaan bahan api (petrol/ diesel)

Harga kereta mahal

Harga lebih murah


3. DRIVETRAIN / rangkaian pemacu

Terdiri daripada (enjin – gear box – differential – drive sharf – wheels)


click gambar untuk paparan lebih jelas


Kategori drivetrain/ rangkaian pemacu:

  • Front-wheel drive (kebanyakkan kereta tempatan, contoh Myvi, Savy, Saga dll)
  • Rear-wheel drive (kereta sport)
  • Four-wheel drive (pacuan 4 roda)
  • All-wheel drive

p/s: Salam Maal Hijrah 1431

5 comments:

imam said...

memang lumrah budak pompuan..naik kete je tau..bab kereta tak tau..hahaha

AzuanBudakPandai said...

ak pun kurang tahu pasal kereta ni hoho

Seri said...

imam:
biasa la tu

azuanbudakpandai:
tahu isi minyak dan pam tayar tu dah kira OK la tu

kudabesi said...

rear wheel drive rasanya bkn real

pacuan roda belakang..

muscle car selalu guna,

fik_autoz^^ said...

bguslah klu org pompuan dpt blaja bdang automotif walaupun sdikit utk pengetahuan...

 
Copyright 2011 Catatan Seri. Powered by Blogger
Blogger by Blogger Templates WP by Wpthemescreator